Ivana Varešak

osnivačica Origo Centra i Origo Metode

Biografija

Osobni i profesionalni razvoj

Uz primarno usmjerenje u fizioterapijskoj struci i rad u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, hidrokolonsku terapiju upoznajem 2006 god. kroz ayurvedski pristup liječenju. Primjenu hidrokolon terapije učim od dugogodišnjeg mentora, Dr. Dianin Arriga, koji je svoj rad posvetio liječenju bolesti probavnog sustava pomoću hidrokolonske terapije, nutricionizma i fitoterapije. Kroz individualne edukacije pristup Dr. Arriga je na moj profesionalni razvoj imao vrlo značajan utjecaj. Od 2019. g. postajem certificirani instruktor hidrokolon terapije po Dianin metodi.

Kroz svakodnevno susretanje s različitim funkcionalnim poremećajima probavnog sustava, uviđam važnost otkrivanja kombinacije čimbenika koji čine mrežu uzroka probavnih smetnji, stoga počinjem promicati integrativno-holistički pristup u primjeni hidrokolonske terapije. U praksi dolazi do potrebe za uključivanjem i primarnog usmjerenja – fizioterapije, a zbog poznavanja veze crijeva i psihe kao neodvojivog sustava, završavam nekoliko coaching smjerova koje primjenjujem u praksi i s kojima pridonosim regulaciji živčanog sustava. Od značajnijih izdvajam metodu Integrative Systemic Coaching, utemeljitelja Martyna Carruthersa, te programe Huna Kalani i Peat, a 2019. g. završavam prvu godinu tjelesno orijentirane terapije po programu Centra za integrativni razvoj. 

Istovremeno, 2015., usavršavanje nastavljam usmjeravajući se prema istraživanju funkcionalnih poremećaja s gledišta kineske tradicionalne medicine uz vodstvo dr. Ilone Koval i prof. Vasyl Fedorivskyog uz koje završavam program obuke Electropuncture Diagnostics and Informotherapy pri Kijevskom medicinskom sveučilištu. Kroz informoterapiju koja istražuje utjecaj informacije na fiziološke, biokemijske i patološke procese u organizmu te DiaCor dijagnostički sustav i druge prirodne pristupe i metode tretiranja, aktivna sam na polju promocije zdravlja i prevencije bolesti s naglaskom na integrativno holistički pristup, detoksikaciju i funkcionalnu rehabilitaciju primjenjujući ciljane intervencije u životnom stilu. U intervencije životnog stila uključujem čovjeka i njegov odnos s hranom i njenim utjecajem na probavu, razinu energije i zdravlje organizma. Pod mentorstvom Alme Bunić, dipl. ing. nutricionist, završavam program obuke prehrambenog savjetnika, a kroz daljnji samostalan rad razvijam ORO personaliziranu prehrambenu strategiju temeljenu na osobnoj karti probavnog sustava i zdravstvenom stanju pojedinca.

Na temelju znanja i petnaestogodišnjeg iskustva u praksi, dolazim do jedinstvenog pristupa koji spaja različita područja u zasebnu cjelinu koje predstavljam kroz Origo Metodu. Origo Centar danas spaja stručnjake iz raznih područja i promiče ostvarivanje punog zdravstvenog potencijala čovjeka.

Origo Centar je nastao iz želje za stvaranjem mjesta na kojem je moguće u stručnom, prijateljskom i sigurnom okruženju osnažiti zdravstveni potencijal i unaprijediti vještine upravljanja zdravljem i samim sobom.

Origo_centar_ivana

Zdravstveni trening


Tijekom proteklih 15 godina usavršavam nekoliko različitih područja koja su obilježila moj razvoj, te ih spajam u jedinstvenu i prepoznatljivu cjelinu. Ta područja uključuju funkcionalnu dijagnostiku kao alat u prepoznavanju uzroka tegoba, detoksikaciju organizma i rehabilitaciju životnog stila kao sanacijsko – korektivnu mjeru, zdravlje crijeva i prehranu kao temelje zdravlja te odnos crijeva-psiha i postizanje psihoemocionalne ravnoteže kroz vještine samoupravljanja.

Danas uspješno osnažujem ljude da postignu svoje ciljeve i pomažem im u promjeni i oblikovanju ponašanja koja utječu na njihovo zdravlje i život. Cilj je razvijanje potrebnih vještina za svjesno upravljanje zdravljem i izborima u načina života. Jer kad to ostvarite, sve drugo čemu težite, bez napora dolazi k vama. 

Kako radim?

Otvorenog sam, mirnog i vedrog duha. U radu posvećena, jasna i prisutna. Primjenjujem skup znanja i praktičnog iskustva nastojeći pomoći na najučinkovitiji i najprirodniji način. To čini moj pristup profesionalnim, sveobuhvatnim, jezgrovitim i motivirajućim. Čujem vaše potrebe, postavljam ključna pitanja, pronalazim slaba područja, otkrivam korake i pokazujem jasan put do rješenja.

Područje djelovanja

Stručnjak za hidrokolonsku metodu, terapeut i mentor
Praktičar funkcionalne DiaCor dijagnostike
Savjetnica za detoksikaciju organizma
Savjetnica za prehranu
Integrative Systemic Coach

Članstva

+  članica njemačkog Saveznog udruženja hidrokolon terapeuta BCHT, “Federalno udruženje za crijevno zdravlje i hidroterapiju debelog crijeva e.V.”

+  članica hrvatske komore fizioterapeuta HKF

+  članica Instituta za funkcionalnu medicinu IFM Washington (The Institute of Funkcional Medicine)Call Now Button