Indikacije i kontraindikacije

Upoznajte se s mogućnostima provođenja hidrokolonske metode kod specifičnih zdravstvenih stanja

Indikacije za hidrokolon terapiju

Indikacije predstavljaju stanja kod kojih je preporučljivo provoditi čišćenje crijeva

Područja primjene hidrokolon terapije

Hidrokolonska metoda ima snažan terapijski učinak kod kronične opstipacije, nadutosti, ublažavanje simptoma IBS-a, u sklopu liječenja Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa u nekativnoj fazi, smanjenja alergija i osjetljivosti na hranu i vanjske okidače, kožnih tegoba, smanjenja simptoma astme, ublažavanja hemoroida, u sklopu terapije ‘sindroma propusnih crijeva’, slabe koncentracije, umora, boli u leđima te neugodnog mirisa tijela i daha, pojačanog zadržavanja tekućine u organizmu, ublažavanja menstrualnih nepravilnosti i simptoma PMS-a.

S obzirom na analgetski i protuupalni učinak hidrokolon terapije, primjenjuje se kod stanja koja utječu na sluznicu te kod kroničnih bolesti (astma, reumatizam, infekcije, kožne bolesti, kontrolirana hipertenzija, migrene, alergije, hemoroidi, crijevni plinovi), te kod svih stanja čiji simptomi ukazuju da je narušeno crijevno okruženje, posebice ako su prethodile česte antibiotske terapije ili dugotrajna hormonska terapija. U tom slučaju, hidrokolonska terapija pomaže osloboditi floru od patogenih bakterija i gnijezda gljivica, stvarajući uvjete u kojima dobre crijevne bakterije mogu neometano rasti.

Hidrokolonska metoda sve češće se primjenjuje i kao pripremama za crijevne pretrage, kolonoskopiju i radiološka ispitivanja te pripreme za abdominalne operativne zahvate. 

Uzimajući u obzir različitost ovih stanja, razlikuje se i pristup hidrokolonske metode svakome od njih. U radu postavljamo realne ciljeve na temelju individualnih zdravstvenih ciljeva i/ili zdravstvenih izazova te redovito komuniciramo o zapažanjima i tijeku napretka. 

Direktne indikacije

Upoznajte koja zdravstvena stanja ulaze u direktne indikacije za primjenu hidrokolonske terapije:

poremećaji u probavi (usporena probava, masna stolica, meteorizam/nadutost, konstipacija, opstipacija, dijareja)
hipotonija kolona i iritabilni spastični kolon
ulcerozni kolitis i Crohnova bolest u neaktivnoj fazi
disbioze crijevnog mikrobioma, gljivične infekcije, parazitoze
+  hemoroidi (samo u fazama kada ne krvare) 
+  divertikularna bolest debelog crijeva koja nije u upalnoj fazi
+  deformacije oblika trbuha (dupli trbuh, visoki i niski trbuh, „trudnički trbuh“)
+  intolerancije na hranu 
+  povišen kolesterol, masna jetra
+  terapijski post
+  cistitis (akutni, kronični i relapsirajući)
+  prostatitis, akutni i kronični
+  kronične bolesti (zglobovi, mišići, dišni putevi)
+  periferne neuropatije
+  neurodegenerativne bolesti (Parkinsonova bolest, kortikobazalni sindromi i degeneracija, Huntingtonova bolest, amiotrofična lateralna skleroza, te multipla skleroza kao autoimuna demijelinizirajuća bolest)
+  slabost mišića zdjeličnog dna
+  rehabilitacija kolorektalno-analnih disfunkcija
+  disregulacija imunološkog sustava
+  kožne tegobe (ekcemi, dermatitis, psorijaza, akne)
+  krhka kosa, krhki nokti, suha koža
+  kroničan umor, fibromialgija, hladne ruke i noge
+  pretilost i sva stanja s opterećenim detoksikacijskim putevima
+  tumori (osim na debelom crijevu)
+  migrene i glavobolje
+  psihološki poremećaji (depresija, anksioznost)
+  razni oblici ovisnosti u fazi rehabilitacije 

Specifična područja primjene i uloga hidrokolonske terapije

Uloga hidrokolonske terapije u rehabilitaciji kronične konstipacije i opstipacije

Disfunkcija crijeva sve je izraženiji problem i zahvaća sve dobne skupine, a nerijetko i do granica gdje otežani ili potpuni izostanak spontanog pražnjenja crijeva, narušava svakodnevno funkcioniranje osobe u mnogim aspektima života. Problem kulminira kada pokušani parcijalni alati više ne djeluju jednako učinkovito, a prepunjenost crijeva otežava ionako već narušenu crijevnu aktivnost. Kako postoje mnogi uzroci koji utječu na crijevni mišićno-živčani sustav i kontrakcije nužne za uredno pražnjenje crijeva, u pronalasku rješenja iskustvo nam potvrđuje da tamo gdje staju parcijalna rješenja, nastavlja temeljita procjena i cjelovit pristup.

U svakom postavljenom planu hidrokolonske terapije u podlozi stoji temeljita procjena – definira se dominantan uzrok disfunkcije i tip zatvora, prehrambene navike, životni stil, vanjski utjecaj te snaga, brzina i koordinacija abdominalnih i zdjeličnih mišića koji surađuju u kontroli abdominalnog tlaka važnih za optimalno funkcioniranje crijeva. – Kroz hidrokolonsku terapiju i uklanjanje sadržaja, rasterećuje se debelo crijevo te jača i obnavlja mišićna aktivnost, dopuštajući kontrakcijama da postaju učinkovitije. Osobu se potiče da aktivno sudjeluje u poboljšanju zdravlja crijeva kroz modifikaciju ključnih navika koje ne pridonose temeljnom stanju te praćenju napretka. Ovakav pristup pokazao se kao učinkovito rješenje i zaokružen model crijevne rehabilitacije.

Uloga hidrokolonske terapije tijekom terapijskog posta

Redovito pražnjenje crijeva iznimno je važno, osobito tijekom terapijskog posta kada se probava usporava. Kako za vrijeme posta hrana ne ulazi u probavni sustav, kao posljedica izostaju i smanjuju se refleksi pražnjenja crijeva. Podsjetimo, post ima za cilj smanjiti opterećenje probavnog sustava i omogućiti uvjete da se aktivnost organizma usmjeri na čišćenje tkiva, krvi i stanica. Oba ova procesa se u velikoj mjeri oslanjaju na funkcionalnost debelog crijeva – završni dio probavnog kanala i vitalni dio procesa detoksikacije. Stoga, ostaje li debelo crijevo opterećeno sadržajem za vrijeme posta, dobrobit detoksikacije zapravo postaje upitna.

Zbog toga, ključni i neizostavni dio posta nalaže čišćenje crijeva. Takvo čišćenje ima za cilj izbjeći autotoksemiju, rasteretiti debelo crijevo i optimizirati detoksikacijske puteve. Prvih nekoliko dana posta koji izostavlja čišćenje crijeva, najčešće prate neugodni simptomi poput glavobolje, umora i mentalne magle, dok čišćenje crijeva ove nuspojave posta minimalizira podržavajući detoksikacijske puteve i ostvarujući pritom puni benefit posta.

Uloga hidrokolonske terapije u izgradnji zdravog crijevnog okruženja

Drevna mudrost kaže kako uzrok mnogim kroničnim stanjima leži u crijevima. Suvremena istraživanja potvrđuju da narušen integritet gastrointestinalnog trakta može rezultirati udaljenim sustavnim smetnjama. S naturopatskog gledišta, debelo crijevo vitalni je dio detoksikacijskog mehanizma, nužan je za održavanje sistema u optimalnom stanju. Najnovija istraživanja pak, naglasak stavljaju na crijevni mikrobiom i kako utjecaj različitih čimbenika pridonosi kroničnoj disbiozi crijeva i upalama duž gastrointestinalnog trakta. – Čini se da svi zapravo govore isto, svojim jezikom, naravno. 

S druge strane, podaci govore da je optimalan omjer dobrih i loših bakterija unutar crijevnog okruženja oko 85% dobrih i 15% loših bakterija. Međutim, uzmemo li u obzir različite prehrambene izbore i životne stilove koji kontinuirano oblikuju crijevni mikrobiom, da se naslutiti da su mnogi daleko izvan ovog okvira gdje su nerijetko loše bakterije te koje prevladaju unutar crijevnog okruženja. Stoga je povratak bakterijske ravnoteže unutar crijevnog okruženja, temeljni pristup svim kroničnim stanjima i nezaobilazan korak u regulaciji imunološkog sustava. Uloga hidrokolonske terapije jest da ubrza eliminaciju štetnih bakterijskih sojeva, stvarajući uvjete dobrim bakterijama da napreduju i razmnožavaju se. Izgradnja zdravog crijevnog okruženja podrazumijeva i primjenu kvalitetnih probiotika, korekcije u prehrani i konzumaciju hrane bogate prebioticima.

Uloga hidrokolonske terapije tijekom rehabilitacije ovisnosti

Ovisnost dolazi u mnogim oblicima; od alkohola, droge, kockanja, poremećaja u prehrani do opsesivnog ponašanja, te često znaju biti višestruke. Ovisnošću se smatra svako stanje koje traje duže vremena te koje ozbiljno narušava svakodnevicu i život pojedinca i njemu bliskih osoba. U svojoj suštini, ovisnost je stalan pokušaj izbjegavanja suočavanja s neprorađenim, neugodnim i konfliktnim doživljajima i traumama. Zbog toga rehabilitacija ovisnosti obuhvaća cijelog čovjeka – njegov fizički, emocionalni, mentalni i duhovni aspekt, koji su gotovo uvijek isprepleteni u nastanku ovisnosti.

Dublje shvaćanje i utjecaj na život pojedinca daje enterički živčani sustav, tzv. trbušni mozak, koji zaokuplja pozornost sve većeg broja znanstvenika. Pa tako danas znamo da trbušni mozak proizvodi neuroprijenosnike i reagira na psihoaktivne droge, funkcionira dijelom neovisno i odašilje u mozak mnogo više signala nego što ih iz njega prima. Može oboljeti i razviti vlastite neuroze. Osjeća, sudjeluje u razmišljanju, sjeća se – i dopušta nam da donosimo odluke intuitivno, “iz trbuha”. On je izvor psihoaktivnih tvari koje su usko povezane s raspoloženjem, poput serotonina, dopamina i opijata, stoga čišćenje crijeva vitalnog organa detoksikacije, nedvojbeno pomaže u prevladavanju bilo koje vrste ovisnosti što olakšava oporavak te čini osobu bliže samoj sebi kao i spremnijom za aktivniji rad sa sobom tijekom rehabilitacije.

Kontraindikacije za primjenu hidrokolon terapije

Kontraindikacije predstavljaju stanja kod kojih se ne provode hidrokolonska čišćenja.

Trudnoća

Tijekom prvog i trećeg tromjesečja trudnoće, kontraindicirano je provoditi hidrokolonsku terapiju. Postoji li jasna indikacija za čišćenjem debelog crijeva u trudnoći, smatra se da je najsigurnije vrijeme za to sredina drugog tromjesečja. Kako je svaka trudnoća različita, te se radi o posebno osjetljivom razdoblju, u Origo Centru ne provodimo hidrokolonska čišćenja tijekom trudnoće. Obzirom na učestalost ovakvih upita, savjetujemo da razgovarajte sa svojim liječnikom o vašim probavnim smetnjama kako biste pokušali druga prihvatljivija rješenja tijekom trudnoće.

Hidrokolon nakon poroda i tijekom dojenja

Hidrokolon terapija se može provoditi nakon 10 tjedana od poroda ako je porod prošao bez komplikacija i ako postoji jasna indikacija. U svim drugim slučajevima (preventivnih ili estetskih razloga), savjetuje se pričekati do prekida dojenja. 

Hidrokolonsko čišćenje se provodi uz jasnu indikaciju (npr. kada žena pati od teškog zatvora, hemoroida, narušene flore crijeva), dakle svako stanje koje negativno utječe na zdravlje žene i kvalitetu majčinog mlijeka, u takvim slučajevima hidrokolon terapija se provodi. Žene koje imaju indikaciju za hidrokolon, a pritom doje, trebaju proći kroz upute za dojenje prije hidrokolon terapije.

Direktne kontraindikacije

Upoznajte koja zdravstvena stanja ulaze u kontraindikacije odnosno u stanja u kojima se ne primjenjuje hidrokolonska metoda: 

+ degenerativne bolesti srca i oštećenje srčanih zalistaka, nekontrolirana hipertenzija, aneurizme srca i velikih arterija
+ Crohnova bolest i ulcerozni kolitis u akutnoj fazi
+ upalna faza divertikula, divertikulitis
+ krvareći hemoroidi (čekati fazu u kojoj hemoroidi ne krvare)
+  anorektalni poremećaji u akutnoj fazi (hemoroidi, fistule, fisure, apscesi)
+ rak debelog crijeva
+  trbušna nekroza nakon zračne terapije
+  svježa krvarenja iz probavnog sustava (poznatog ili nepoznatog uzroka)
+  potpuni izostanak kontrole sfinktera raznog porijekla
+  jaka bol u trbuhu nepoznatog uzroka
+ teška anemija
+  ciroza jetre
+  bubrežna insuficijencija
+ epilepsija i psihotični napadi
+  abdominalna kila / ingvinalna hernija
+ nedavna operacija crijeva  (unazad 6 mjeseci)
+ nedavna abdominalna operacija (minimalno 3 mjeseca nakon operacije)
+  nedavna kolonoskopija (najmanje 12 dana od kolonoskopije)
+  trudnoća 

Call Now Button