Hidrokolon terapija

Unutrašnja kupka crijeva koja oslobađa od zatvora, nadutosti i kroničnog umora

Upoznajte hidrokolon terapiju

Hidrokolon je suvremena metoda dubinskog čišćenja crijeva pomoću opuštene i bezbolne unutrašnje kupke. Hidrokolon terapija oslobađa od fekalnog sadržaja, naslaga i zaostale sluzi s crijeva te predstavlja učinkovito rješenje za zatvor, nadutost, alergije i kronični umor

Čišćenje crijeva kao podrška kod zdravstvenih smetnji

Primjena ljekovite kupke crijeva seže daleko u prošlost, a Ebers Papyrus’ najstariji je medicinski dokument koji opisuje prednosti čišćenja crijeva. Početkom 20. stoljeća, smatralo se da “smrt dolazi iz debelog crijeva”, a čišćenje crijeva tada je postalo dio standardnog programa svakog liječnika. Prije pojave antibiotika, klistir je bio najprihvaćeniji lijek za mnoge bolesti i primjenjivao se kod gotovo svih akutnih i kroničnih poremećaja. 

Prva primjena suvremenog hidrokolon uređaja vezuje se za liječnika Johna H. Keloga i njegove radove objavljene 1917. u medicinskoj literaturi. Danas se hidrokolon terapija kao tradicionalno liječenje empirijske medicine, primjenjuje kao dio slobode terapije za održavanje unutarnje higijene i vitalnosti, pri detoksikacijskim kurama za oslobađanje metaboličkog otpada te kao pomoć u izgradnji zdravog crijevnog mikrobioma.

Čišćenje crijeva kao dodatak osobnoj higijeni

U tradicionalnoj medicini čišćenje crijeva provodilo se kao dodatak osobnoj higijeni za održavanje zdravlja i vitalnosti. O važnosti klistiranja govorile su mnoge poznate osobe – Aristofan, William Shakespeare i Francuski kralj Luj XIV. Suvremeniju metodu čišćenja crijeva koristili su Mae West, princeza Diane, John Lennon i dr. Norman Walker. Praksa čišćenja crijeva nastavlja se i danas, no na puno višoj razini uz pomoć hidrokolonskog uređaja. 

O prednostima koje donosi čišćenje crijeva i danas otvoreno govore mnoge poznate osobe – Anthony Robbins, Madonna, Beyonce, Jennifer Aniston, Matt Damon, Ben Affleck, Janet Jackson, Dave Navarro i mnogi profesionalni sportaši. Svi oni možda nemaju iste razloge zbog koji su odlučili pročistiti svoja crijeva, no njihov pogled na čišćenje crijeva je isti – žele podržati najviši izraz vitalnosti.

 

Zašto je važno održavati unutarnju higijenu

Narušena funkcionalnost debelog crijeva, predisponirajući je faktor mnogih zdravstvenih problema. Obnavljanje funkcije crijeva i održavanje unutarnje higijene od primarne je važnosti za zdravlje cijelog organizma. 

Group

O stanju unutar crijeva ovisi  stanje cijelog organizma

Mnogo je dokaza da brojne bolesti naizgled nepovezane s crijevima, proizlaze iz disfunkcije crijeva ili su pod njihovim snažnim utjecajem. Umor, alergije, promjene raspoloženja, zadah iz usta, kožne tegobe, zatvor, prijevremeno starenje, autoimune bolesti, nesanica, astma, depresija, dijabetes, artritis, samo su neka od stanja povezana sa stanjem unutar crijeva.

Group 2

Tijekom života kroz probavu prođe više od 30 tona hrane

Tijekom života kroz probavu prođe više od 30 tona hrane i 50.000 l tekućine. U crijevima godinama zaostaju dijelovi metaboličkog otpada u obliku mukoidnih naslaga i stvrdnute fekalne tvari koje se procesom raspadanja pretvaraju u toksičnu masu. Prema nalazima kirurga, prosječan čovjek može nositi 3-8 kg metaboličkog otpada u crijevima.

Group 2

Smanjuje toksično opterećenje i pomaže u oporavku

Mnoga zdravstvena stanja imaju u pozadini kroničnu konstipaciju koja pridonosi generaliziranoj toksemiji. Čišćenjem crijeva smanjuje se toksično opterećenje organizma i pridonosi regulaciji pražnjenja. Obnova crijevne funkcije i crijevne flore, od primarne je važnosti u oporavku kod mnogih zdravstvenih stanja.

Pozitivne promjene nakon hidrokolonskog čišćenja

Čišćenje crijeva ima pozitivan učinak na cijeli organizam jer su crijeva čovjeku isto što i stablu korijenje

Što sve pokreće čišćenje crijeva?

Čišćenje crijeva pokreće čišćenje cijelog organizma, stoga benefite osjeti svaka stanica tijela. Osim što potiče crijeva da uspostave urednu peristaltiku i efikasnije se prazne, potiče se metabolizam, krvni protok postaje bolji, potiče se proizvodnja žuči i detoksikacija jetre, smanjuje se razina triglicerida i kolesterola, poboljšava se izgled kože i protok limfe te apsorpcija hranjivih sastojaka posebice minerala i topivih vitamina. Čišćenjem se smanjuje i kiselost organizma, pridonosi regulaciji imunološkog sistema i izgradnji zdravog crijevnog mikrobioma, smanjuje se potreba za hranom i emocionalno jedenje, a pomoć je i u procesu mršavljenja i tretiranju celulitnih naslaga uz još niz drugih pozitivnih učinaka.

Što najčešće navode osobe nakon čišćenja?

Najčešće opisuju osjećaj opće čistoće, svakodnevnu redovnu stolicu, smirivanje hemoroida, prestanak nadimanja i drastično smanjenje količine plinova te pojačanu psihološku odlučnost ka zdravoj prehrani. Navodi se i ublažavanje simptoma IBS-a, alergija, astme i gljivičnih infekcija, postepeni gubitak viška kilograma, ublažavanje menstrualnih nepravilnosti, poboljšanja stanja kože koja postaje čistija i zdravog izgleda, osjećaj lakoće i vitalnosti, mentalnu bistrinu, povećanu razinu energije te pozitivnije i stabilnije raspoloženje. Čišćenjem crijeva poboljšava se i protok limfe zbog čega mnogi navode poboljšanja kod sklonosti zadržavanju tekućine, smanjenja obima struka i tretiranja celulita.

“Crijeva su temelj zdravlja, a obnavljanje crijeva majka je preventivne medicine.” - dr. Junger

10 najvažnijih promjena nakon hidrokolon terapije

Saznajte na koji način čišćenje crijeva pokreće pozitivne promjene u organizmu

Osim što čišćenje uklanja fekalnu masu, nježno djelovanje vode stimulira crijevne mišiće što dovodi do tzv. crijevnog treninga koji ima povoljan utjecaj na glatko mišićje i živčani sustav crijeva. Ova dubinska i nježna termomehanička stimulacija potpomognuta masažom pridonosi uspostavi pravilnih pokreta crijeva. Ovakve izmjene opuštanja i poticanja peristaltičkog vala, postepeno bude i obnavljaju prirodnu funkciju pražnjenja crijeva.
Mnogi faktori vezani uz životni stil pridonose razvoju patološke flore što izaziva osjećaj nadutosti i neugodne težine u trbuhu. Čišćenje rasterećuje crijevni i limfni sustav trbušne šupljine što daje osjećaj lakoće, dok je izbacivanje patološke flore uz odgovarajuću prehranu i unos probiotičkih bakterija, prvi korak u izgradnji zdravog crijevnog mikrobioma, a time i rješavanja nadutosti i smanjenje obima struka.
Svaki čovjek ima jedinstven mikrobiom koji je tijekom života podložan promjenama. Kad se promijeni crijevna ekologija, mijenja se i zdravlje domaćina. Te promjene utječu na fiziološke funkcije, osobito metabolizam i na sluznicu te mogu pridonijeti crijevnoj propusnosti, upali, disfunkciji imunološkog sustava i razvoju bolesti. Poticaj za povratak optimalne bakterijske ravnoteže jest čišćenje patološke flore, izmjena prehrane i odgovarajući unos probiotičkih bakterija koje podupiru izgradnju zdravog crijevnog mikrobioma.
Promjene u crijevnoj mikrobioti, ustajala sluz i metabolički otpad u lumenu crijeva pogoduju stvaranju upale i reakcijama imunološkog sustava. Uz opterećenu jetru raste i mogućnost alergija, astme i problema sa sinusima i kožom. Uz protuupalni učinak hidrokolon terapije i termomehaničku stimulaciju, pomaže se otapanju i izvozu ustajale sluzi i metaboličkog otpada čime dolazi do rasterećenja detoksikacijskih puteva i meridijana jetre i debelog crijeva, pluća i kože što podupire povratak optimalne crijevne flore i regulacija imunološkog sistema.
Povećana propusnost crijeva jedan je od faktora s utjecajem na zdravlje okolnih organa i tkiva. Kada narušena crijevna flora i sluznica počnu popuštati, tada dolazi i do propuštanja neželjenih tvari iz crijeva u okolna tkiva što pridonosi povećanom riziku od bakterijskih infekcija mjehura, vaginalnih bakterijskih i gljivičnih infekcija, menstrualnih nepravilnosti, prostatitisa i dr. Rješenje leži u čišćenju kontaminiranog područja i obnovi crijevne flore i sluznice te promjeni životnih i prehrambenih navika.
Opterećenje jetre, crijeva i limfnog sustava, faktori su koji mogu utjecati na glavobolje i bolove u zglobovima. Čišćenje crijeva hidrira organizam, smanjuje toksično opterećenje i kiselost i uspostavlja optimalan pH, te potiče proizvodnju žuči i detoksikaciju jetre. Olakšano funkcioniranje jetre smanjuje opterećenje na zglobove, krvni protok postaje bolji, smanjuje se razina triglicerida i kolesterola, smanjuju se glavobolje i svrab kože, a otpornost organizma se povećava.
Zdravlje i izgled kože, kose i noktiju odraz je unutarnjeg stanja organizma. Kako hidrokolonska metoda hidrira tijelo, koža postaje zategnutija i zdravijeg izgleda. Tijekom terapije potiče se čišćenje i kroz ostale detoksikacijske puteve što smanjuje toksično opterećenje i poboljšava asimilaciju i apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane, posebice minerala i topivih vitamina što direktno ima utjecaj na zdravlje i izgled kože, kose i noktiju, ali i razinu životne energije zbog čega se smatra prirodnom terapijom pomlađivanja organizma.
Poznato je da uz slabiju cirkulaciju ide i neugodan osjećaj hladnih ruku i stopala, manjak energije, ali i slabija pokretljivost koja pridonosi osnovnom uzroku problema. Pri takvim stanjima, tijekom nježne unutrašnje vodene masaže primjenjuje se naizmjenično voda različite temperature, što oslobađa napetosti i blokade i poboljšava krvotok i limfnu drenažu. Hladnija voda u početku sužava žile, koje se nakon zagrijavanja šire te dolazi do povećanog protoka krvi u organe i mišiće zbog čega postepeno nestaje neugodan osjećaj hladnih ruku i stopala.
Radi snažne neuronske veze crijeva i mozga, trbuh je središte emocija – osjećamo “iz trbuha”, a čišćenje crijeva pomaže u otpuštanju potisnutih emocija i blokada. Da su crijeva ‘organ uma’ – kažu i novija istraživanja koja povezuju mikrobiološki metabolizam crijeva s mentalnim zdravljem te sugeriraju da crijevna mikrobiota može modulirati os crijeva i mozga putem više mehanizama. To je značajan korak u procesu razumijevanja kako crijevni mikrobiom može utjecati na raspoloženje i osjećaj sebe.
Dobra probava i asimilacija hrane te apsorpcija hranjivih sastojaka iz hrane u uskoj je vezi sa zdravljem organizma i razinom životne energije. Čišćenje crijeva smanjuje opterećenost organizma i podržava njegove fiziološke funkcije i vitalnost. Čišćenje pospješuje koncentraciju, povećava produktivnost i podiže nivo energije, mentalnu jasnoću i kvalitetu života. Zdrav organizam ima visoku i stabilnu razinu životne energije na raspolaganju za sve stanične procese i svakodnevne aktivnosti.

Upoznajte hidrokolon prema Origo standardima

U primjeni hidrokolonske metode kroz integrativno - holistički pristup spajamo znanja iz područja fizioterapije, nutricionizma i psihologije u zasebnu cjelinu koja podržava povratak gastrointestinalne ravnoteže.

Podrška u vraćanju gastrointestinalne ravnoteže

Složenost probave daje zaključiti da parcijalnim terapijskim pristupom nije moguće obuhvatiti temeljni uzrok neravnoteže. Proteklih godina upoznali smo mnoge pristupe i uvjerili se da probava zahtjeva sveobuhvatni pristup i ciljanu terapijsku strategiju s uključenom edukacijom na praktičnom i personaliziranom nivou kroz određeno vrijeme. Takav dinamičan pristup nadilazi opće smjernice, a osim početne procjene, dijelimo ga na interventne i temeljne mjere na putu do povratka i održavanja gastrointestinalne ravnoteže.

U rješavanju probavnih neravnoteža oslanjamo se na iskustvo i pozitivne terapijske ishode, a u spoju s funkcionalnom dijagnostikom probavnog sistema i integrativno – holistički pristup, ostvarujemo terapijski maksimum u primjeni hidrokolonske metode.

hidrokolon_ivana_zagreb

“Hidroterapija debelog crijeva eliminira iz crijeva nagomilani ostatak otpadnog materijala koji se može nepovoljno apsorbirati. Ako se dogodi ova apsorpcija, ona nadvlada ostale organe za pročišćavanje kao što su jetra, bubrezi, koža i pluća. Uslijed opterećenja i taloženja toksina u tjelesnim tkivima, stanice postaju sposobne pokretati razne bolesti ” - reumatolog Arthur E. Brawer, dr. med

Ivana_zdravlje_crijeva

Crijevna rehabilitacija

Disfunkcija crijeva bilo u smjeru atonije ili u smjeru spazma, posljedično utječe i na kvalitetu sadržaja unutar crijeva što zajedno može otežati pražnjenje. U oba slučaja, rasteretiti crijeva od crijevnog sadržaja može biti od velike pomoći, međutim, hidrokolon terapija daleko nadilazi svoju primjenu u čišćenju crijeva te sve više zauzima mjesto na području crijevnog treninga. Posljednjih dvadeset godina primjenjuje se crijevna rehabilitacija uz pomoć hidrokolonske metode, nakon što je prepoznat pozitivan učinak vodene masaže na mišićno-živčani sustav crijeva od strane američkih liječnika.

Vodeći se pozitivnim terapijskom djelovanjem vode na mišićni i živčani sustav u području fizioterapije, pokazalo se da voda ima jednako uspješan terapijski učinak na glatko mišićje crijeva gdje podržava njegov mišićno živčani sustav, crijevni tonus i funkciju te pridonosi vraćanju prirodne funkcije pražnjenja. Tako, vodena masaža ima terapijski učinak kod lijenih crijeva i crijeva u spazmu jer nježnom termomehaničkom stimulacijom mišićno-živčanog sustava crijeva, potiče specifične izmjene opuštanja i poticanja peristaltičkog vala čime pridonosi uspostavi pravilnih pokreta crijeva.

U Origo Centru provodimo crijevnu rehabilitaciju po Dianin metodi, metodi poznatog talijanskog liječnika Arrigo Dianin koji zauzima sistemski pristup u procjeni i terapiji gastrointestinalnih stanja i mnogih sistemskih bolesti povezanih s disfunkcijom debelog crijeva.

Terapija hidrokolonom u praksi

Upoznajte hidrokolon korak po korak

Za jednostavno i opušteno iskustvo čišćenja crijeva upoznajemo vas s postupkom i fazama hidrokolon terapije.
Kako primjena otopina i tehnika u hidrokolon terapiji pridonosi upravljanju terapijskim ciljevima.
Brzo i lako pronađite odgovore na najčešće postavljana pitanja o hidrokolonskom čišćenju debelog crijeva.

Upoznajte terapijsko-medicinska zapažanja liječnika u hidrokolon praksi – izvornik iz medicinskog lista.

Pročitajte iskustva naših klijenata sa hidrokolnskom metodom i drugim uslugama iz Origo prakse.
Upoznajte se s mogućnošću provođenja hidrokolonske metode kod specifičnih zdravstvenih stanja.

Kako izgleda prvi dolazak na hidrokolon?

Od opuštenog razgovora i tretmana do pisanog terapijskog izvješća sa personaliziranim uputama za optimizaciju probave i zdravlje crijeva.

Opušten uvodni razgovor i definiranje ciljeva

Prilikom prvog posjeta upoznajemo vaše zdravstveno stanje, utvrđujemo razlog posjete i odgovaramo na vaša pitanja. Procjenjuje se utjecaj životnih navika na trenutne smetnje, traži se uzrok te definiramo ulogu hidrokolonske terapije  u odnosu na temeljni uzrok problema i postavljene ciljeve. Također, prilikom prvog posjeta provjerit će se da li postoje neka od stanja kod kojih se ne primjenjuje hidrokolon.

Ako je ovo vaše prvo hidrokolonsko čišćenje, upoznat ćemo vas s tijekom tretmana kako biste mogli aktivno sudjelovati u procjeni parametara koji se bilježe za vrijeme hidrokolon postupka.

postupak_hidrokolona

Što hidrokolon otkriva o stanju vaših crijeva

Hidrokolon terapija je bezbolna unutrašnja kupka gdje se pomoću kontroliranog protoka vode oslobađa crijevni sadržaj, zaostali otpad na sluzokoži debelog crijeva, ustajala žuč, plinovi i višak sluzi. Dok voda nježno masira i čisti crijeva, osoba je u ugodnom ležećem položaju zaštićena ručnikom. Osjećaj za vrijeme pražnjenja jednak je osjećaju redovitog pražnjenja, što znači da ćete u pravilu osjetiti kada nastupi eliminacija sadržaja.

Tijekom tretmana procjenjujemo položaja crijeva, tonus i crijevnu aktivnost te kvaliteta sadržaja crijeva. Na kraju ćete znati u kakvom stanju su vam crijeva, i probava. Svi parametri su bitna odrednica za postavljanje rehabilitacijskog okvira za optimizaciju probave i rada crijeva.

Inicijalna_procjena

Zaključak, upute i terapijsko izvješće

Kad utvrdimo i upoznamo vas s radom vaše probave i crijeva, u skladu s definiranim ciljevima pružamo personalizirane upute i terapijsko izvješće sa zaključkom i uputama za optimizaciju rada crijeva i probave. Upute mogu sadržavati korekcije u prehrani, ciljanu suplementaciju, periodičnost i ritam provođenja hidrokolon terapije te kućne savjete. Nakon hidrokolonskog čišćenja, možete uredno nastaviti sa svim dnevnim aktivnostima bez ograničenja.

Za postizanje optimalnih rezultata pratite dobivene upute povezane s nalazom na tretmanu te obratite pažnju ili bilježite promjene između dva hidrokolon tretmana jer imaju dijagnostičku vrijednost te služe praćenju napretka.

Iskustva naših klijenata

Što očekivati u Origo Centru?

Osigurali smo najviši standard kvalitete i dobar osjećaj za vrijeme vašeg boravka.
Origo pristup je usmjeren na dvosmjernu komunikaciju, procjenu stanja i rezultat tretmana.

Opušten inicijalni razgovor i savjetovanje

Opušten razgovor pomaže da bolje razumijemo vaše stanje, smetnje i ciljeve. Kako bi se postupak maksimalno individualizirao tražit ćemo da nas upoznate s vašim zdravstvenom stanjem, izborima u prehrani, navikama, stanjem crijeva i probave, eventualnim tegobama i ciljevima koje želite postići. Kada utvrdimo stanje i definiramo ciljeve, pratimo vas na pripremu za tretman gdje volimo reći da ćete puno naučiti o vašim crijevima i o tome kako možete uz pomoć konkretnih i personaliziranih savjeta podržati zdravlje vaše probave.

Udobnost i privatnost

Prostorija za hidrokolon terapiju te odvojen tuš i toalet osiguravaju maksimalnu udobnost i privatnost za vrijeme vašeg tretmana. Ugodna atmosfera uz umirujuću glazbu i miris eteričnih ulja, također pomažu pri opuštanju i doprinose ugodnijem boravku. Za vrijeme tretmana možete se opuštati ili razgovarati sa svojim terapeutom, čitati knjigu ili provoditi vježbe disanja što doprinosi opuštanju živčanog sustava i uspješnijem učinku tretmana.

Iskustvo i cjelovit pristup

Nakon vašeg prvog čišćenja crijeva i procjene stanja kroz zbroj parametara praćenih tijekom tretmana obuhvaćamo sve čimbenike i iznosimo prijedloge za optimalne rezultate kroz korektivne mjere u prehrani i suplemente te plan i periodičnost budućih tretmana ovisno o stanju i ciljevima koje želite postići. Zato je dobro da za vaš dolazak osigurate dovoljno vremena kako biste opušteno pratili tijek vašeg tretmana i ostvarili njegov maksimum.

Sigurnost i higijena

Svi dijelovi koji dolaze u kontakt s osobom sterilni su i za jednokratnu upotrebu. Uređaj je potpuno zatvoren sustav koji prolazi kroz samodezinfekciju nakon svakog tretmana zbog čega ne postoji mogućnost zaraze niti bojazan od neugodnih mirisa. Oprema osigurava temperaturno kontrolirano miješanje vode, ventile za sprječavanje povratnog protoka, senzore tlaka i temperature, kemijski sanitarne jedinice i jedinice za pročišćavanje vode. Prostorije i pripadajući toalet, također prolaze kroz dezinfekciju nakon svakog korištenja čime se nivo higijene održava na najvišoj razini.

Dogovorite svoj prvi hidrokolon

Možete nas nazvati i klikom na +385 (1) 888-7269 ili nam pisati na mail: info@centar-origo.hr

Call Now Button