Najčešća pitanja o hidrokolon terapiji

Saznajte sve o vašem prvom hidroklon tretmanu.

Terapija hidrokolonom nije neugodna niti bolna. Tijekom tretmana mogu se pojaviti senzacije jednake redovitoj potrebi za pražnjenjem crijeva, a do čega spontano i dolazi kroz drenažnu cijev aparata odvodeći crijevni sadržaj direktno u sanitarnu cijev. Za to vrijeme osoba je u ugodnom ležećem položaju na leđima pokrivena ručnikom. Kako je osjećaj za vrijeme hidroklona u periodima pražnjenja vrlo sličan osjećaju redovitog pražnjenja, osoba u pravilu osjeća kada će nastupiti eliminacija sadržaja što se smatra pozitivnim znakom u procjeni rada crijeva. 

Opće upute za pripremu; dva sata prije tretmana ne uzimajte obilan obrok ni tešku hranu, održavajte urednu hidraciju, a sat vremena prije ne uzimajte veću količinu tekućine kako bi spriječili potrebu za mokrenjem za vrijeme tretmana. Uputno je 1-2 dana prije čišćenja izbjegavati hranu koja bi mogla stvoriti dodatnu količinu plinova u crijevima te hranu koja može obojiti sadržaj crijeva (cikla, borovnice, vino, veće količine soka od mrkve i sl). Bilo kakve druge pripreme za prvu hidrokolon terapiju nisu potrebne.

Ovdje navedene upute odnose se isključivo na pripremu za prvi hidrokolonski tretman i pridonose preciznijoj procjeni stvarnog stanja crijeva i sadržaja. Izmjena prehrambenih navika nekoliko dana prije tretmana nije poželjna jer to može utjecati na hidrokolonsku procjenu i upute nakon tretmana kojima je cilj optimizirati probavu i rad crijeva (izuzev osoba koje polaze terapijski post). Zaključak na kraju tretmana i sve preporuke za optimizaciju probave naslanjaju se na stanje koje iznosite na uvodnom razgovoru te procjeni dobivenih parametara za vrijeme tretmana.

Za vaš prvi dolazak osigurajte 75 – 90 minuta, dok je za svaku sljedeću terapiju potrebno oko 60 minuta. Prvi tretman izvodi se dozirano u trajanju od 30 min, dok je svako sljedeće čišćenje do 45 min što ovisi o pojedinačnom rezultatu terapije. Prvi dolazak uključuje uvodni razgovor, upoznavanje s postupkom te procjenu nakon što popunite zdravstveni upitnik i pripremu za hidrokolon postupak. Nakon tretmana potrebno je isprazniti ostatak vode i sadržaja na toaletu. Slijedi zaključak o procjeni stanja i aktivnosti crijeva te personalizirane usmene preporuke na osnovu parametara tijekom čišćenja, koje ciljano pridonose optimizaciji rada vaše probave.

U pripremi, osoba odlazi isprazniti mjehur, mjeri tjelesnu težinu i prolazi masažu trbuha kako bi terapeut procijenio stanje crijeva, pokrenuo peristaltiku i protok limfe. Sam postupak terapije započinje rektalnim pregledom te nježnim uvođenjem sterilnog nastavka, nakon čega se osoba iz bočnog položaja vraća u položaj na leđa. Tijekom tretmana, terapeut će povremeno prilagođenom masažom trbuha potaknuti izbacivanje fekalnog sadržaja. Sustav za hidrokolon terapiju potpuno je zatvoren, što omogućuje vizualnu procjenu kvalitete sadržaja bez neugodnih mirisa. Osoba za vrijeme tretmana može mirno ležati, razgovarati s terapeutom, ili pak čitati knjigu, provoditi vježbe disanja ili meditirati. Pri završetku odlazi se na toalet ispustiti ostatak vode i sadržaja iz crijeva.

Nije potrebno doći praznog želuca. Štoviše, preporuka je zadržati osnovnu prehranu kao dio terapije zato što tijekom unošenja hrane, gornja probavna cijev šalje impuls za pražnjenjem crijeva. S druge strane, ako ste na terapijskom postu, tada je uputno povoditi čišćenje crijeva upravo zato što izostaju impulsi za pražnjenjem. Iz istog razloga se provođenje terapijskog posta bez uključenog čišćenja crijeva, smatra štetnim po organizam.
Ne postoji. Uređaj za hidrokolonsku terapiju specijalno je dizajniran sistem gdje sve što dolazi u kontakt s osobom je sterilno i za jednokratnu upotrebu, a sam uređaj ima ugrađenu jedinicu za samodezinfekciju nakon svake provedene terapije.
Iako hidrokolonsko čišćenje potječe od klistira, zapravo postoje mnoge razlike. Prije svega u količini vode, protoku, trajanju, izvedbi, i naravno rezultatu. Jedno hidrokolonsko čišćenje ekvivalent je približno 20 klistira. Dok klistir čisti sadržaj crijeva do maksimalno 50 tak cm dubine, hidrokolonsko čišćenje seže sve do zaliska s tankim crijevom. S druge strane, hidrokolonsko čišćenje ne uključuje zadržavanje vode, nego je prisutan stalni protok i cirkulacija vode kroz crijeva, dakle istovremeno ulazak vode i izlazak sadržaja. Ide li se dublje u analizu same metode, razlika ima još, od postupka čišćenja do crijevne rehabilitacije. Osim toga, postupak je pod stručnim nadzorom i osigurava mnoge korisne informacije na temelju procjene.

Većina osoba navodi opći osjećaj lakoće i mira te više energije i bolje raspoloženje, dok će neke osobe navoditi kako u prvoj fazi čišćenja nisu imali osjetne razlike. U nekim slučajevima osobe će doživjeti kratkoročnu herxheimerovu reakciju, poznatu i kao reakciju na čišćenje ili kriza ozdravljenja. Važno je znati da su sve to normalne reakcije koje govore o općem stanju osobe, stanju crijeva i razini toksičnosti organizma. Kod pojave herxheimerove reakcije vrijedi pravilo da što je veća toksična opterećenost organizma, reakcija će biti više osjetna i obrnuto. Ako se osjećate umorno, imate glavobolju ili osjećaj mentalne magle nakon tretmana, ne brinite jer ponekad naša tijela reagiraju na čišćenje tako da nam privremeno pokažu simptome. Stoga, ako ste u nedoumici, obratite se svom terapeutu kako bi osigurali korisne savjete za olakšavanje simptoma. Početni simptomi detoksikacije obično ne traju dugo te vrlo brzo dolazi do poboljšanja kako se razina toksina smanjuje. Reakcija na čišćenje smatra se uobičajenim dijelom svakog detoksikacijskog postupka, bilo da se provodi uz pomoć suplementacije ili terapijskog posta koji također na svoj način pomažu tijelu da se oslobodi toksičnosti.

S obzirom na to da praksa hidrokolonske terapije u RH ne ulazi u dio medicinskog postupka, ne ustručavajte se postavljati pitanja vašem terapeutu. Obratite pažnju na uređaj, materijal, higijenski standard i iskustvo praktičara. Hidrokolon terapeut mora biti medicinski obrazovana osoba s dodatnom stručnom edukacijom za smjer hidrokolonske terapije. U Origu volimo reći da je dobar uređaj osnova, ali dobra terapija dolazi iz njega. Stoga su obuka i certificiranje ključni za sigurnost i kvalitetu provođenja. Kada ste pod nadzorom certificiranog terapeuta s iskustvom, vaša je sigurnost kao i precizna procjena parametara tijekom postupka, njihov standard. Dobra hidrokolon terapija gotovo uvijek uključuje i prilagođenu masažu trbuha prije i za vrijeme tretmana. Obratite pozornost i na higijenski standard, materijal za jednokratnu upotrebu te uvijek dezinficirani toaletni prostor. I svakako je važno da osjećate sigurnost i povjerenje u vašeg terapeuta. Uz sve ispunjeno, možete očekivati da će vaše hidrokolonsko čišćenje polučiti maksimalan rezultat.
Za razliku od laksativnih sredstava, hidrokolon terapija ne uzrokuje navikavanje, njeno djelovanje osim čišćenja usmjereno je na trening mišićno-živčanog sustava poboljšavajući tonus debelog crijeva. Ulazak i gibanje vode ciljanim ponavljajućim pokretima, uči crijevo da zauzme svoj prirodni položaj te potiče stvaranje peristaltičkih kretnji crijeva što pridonosi optimizaciji funkcije pražnjenja.
Prvo redovno pražnjenje nakon tretmana može se razlikovati od osobe do osobe, a ovisi o nekoliko faktora; vašoj uobičajenoj crijevnoj aktivnosti, kvaliteti sadržaja u crijevima, rezultatu prethodnog čišćenja i vrsti hrane koju ste unosili i koju ćete unositi nakon čišćenja crijeva. S obzirom na to da je crijevo nakon tretmana praznije, urednim se smatra da sljedeća redovne stolica nastupi nakon 72 sata.

U prvoj fazi intenzitet čišćenja crijeva ovisi o vremenu potrebnom za natapanje i pripremu sadržaja crijeva i njegovu uspješnu eliminaciju. Topla filtrirana voda omekšava zbijeni fekalni sadržaj u crijevima i pomaže u njegovoj eliminaciji dok se istovremeno hidratiziraju starije naslage na zidovima debelog crijeva koje izlaze s ulaskom u drugu fazu čišćenja, a razlikuju se od svježeg sadržaja po boji, količini i izgledu. U trenutku kad stariji sadržaj postane dovoljno hidratiziran, moguće je doseći izbacivanje veće količine fekalnog sadržaja i tijekom samo jednog ispiranja izbaciti količinu do 20-ak redovnih stolica. Podaci govore da prosječan čovjek može imati 3-8 kg fekalne mase u crijevima. Treća faza provodi se u slučajevima kada je čišćenje potrebno produžiti što se događa kod dužeg natapanja i pripreme sadržaja, kod slabije aktivnosti crijeva, neurednih životnih navika te kod svih stanja koja zahtijevaju povremeni trening i crijevnu rehabilitaciju.

Preporuka o broju hidroklon tretmana je isključivo individualna, najviše ovisi o kvaliteti sadržaja koji dominira u crijevima (suho, ljepljivo, masno, kombinirano) što uvelike utječe na tijek čišćenja. Nadalje, ovisi o starosnoj dobi osobe, prehrambenom i životnom stilu, postavljenim ciljevima i indikacijama. Sve to se utvrđuje na prvom čišćenju kada raspolažemo sa svim parametrima koji se prate tijekom čišćenja. O rezultatu prvog čišćenja ovisi i periodičnost izvođenja, u pravilu ako sadržaj otežano izlazi, pauza između dva čišćenja je kraća, i obrnuto. Za kompletno čišćenje i prolazak kroz sve tri faze čišćenja, u prosjeku je potrebno 5-7 ponavljanja, dok obilna eliminacija najčešće nastupa oko 100-120 minute natapanja što je vrhunac čišćenja i događa se oko trećeg tretmana.

Mnoge osobe dođu na prvi tretman s očekivanjima da će odmah izaći velike količine sadržaja iz crijeva, međutim nije uvijek tako. Kada se to dogodi, mnogi pomišljaju da su im crijeva prazna. Nažalost, niti to nije točno, crijeva su organ koji j prirodno uvijek ispunjen fekalnim sadržajem. U početnoj fazi čišćenja vrijedi pravilo, što je manje sadržaja koji izlazi, to je stanje lošije. To najčešće znači da je potrebno duže vrijeme natapanja sadržaja kako bi se potaknulo obilno pražnjenje. Postoje i mnogi drugi faktori koji mogu utjecati na smanjeno čišćenje, što zahtjeva dobru procjenu od strane terapeuta i suradnju i praćenje od strane klijenta u periodu između dva tretmana.
Možete predložiti aplikaciju otopine za koju smatrate da bi pridonijela temeljnom stanju ili ciljevima. U slučaju da terapeut procjeni drugačije ili predloži drugi izbor otopine moći ćete se posavjetovati oko vašeg izbora i jasnije definirati terapijske ciljeve. U praksi terapeut primjenjuje onu otopinu koja će prvo utjecati na temeljni uzrok smetnje ili spriječiti ili olakšati utjecaj herxheimerove reakcije u slučaju jačeg toksemijskog opterećenja organizma. Primjena ciljane otopine za aplikaciju tijekom hidrokolon tretmana za oko 30% pojačava terapijski učinak čišćenja.

Ne, čišćenje čini upravo suprotno, uklanja mrtve stanice, sluz, štetne bakterije i gljivice kako bi se stvorili bolji uvjeti za naseljavanje prijateljskih bakterija što pomaže u izgradnji zdrave i stabilne crijevne flore. Sjetite se četkanja zubi, čišćenje zuba dva puta dnevno ne uništava oralnu floru. Dobre bakterije mogu se naseljavati samo u okruženju bez truleži i prevage štetnih bakterija, zato crijeva novorođenčeta odmah počinje naseljavati dobra crijevna flora. Kada očistite debelo crijevo, odvozi se otpad i stvara se bolje okruženje za izgradnju dobre flore. Zato je korisno uz redovitu prehranu uzimati kvalitetan probiotik jer svaka doza prijateljskih bakterija dostavlja milijune organizama u debelo crijevo gdje se naseljavaju i čine zdraviji i uravnoteženiji crijevni ekosustav. Ljudski probavni sustav sadrži više od 500 različitih vrsta bakterija koje imaju složenu ulogu u borbi sa štetnim bakterijama, te obavljaju mnoge značajne funkcije tijekom našeg života. Probavni trakt koji loše funkcionira može utjecati na kvalitetu života i biti izvor zdravstvenih smetnji.

Nema jednoznačnog odgovora, to isključivo ovisi o indikaciji zbog koje se provodi čišćenje te o stanju crijeva i rezultatu čišćenja. Korištenje zdravog razuma najbolji je pristup. Hranu za koju znate da vam stvara nelagodu ili uzrokuje porast plinova, nije dobar izbor nakon tretmana. Hrana poput zelenih lisnatih salata, ribe, bijelog mesa, povrtnih juha, voća i nerafinirana hrana, najbolji su izbor. Ako je moguće, jedite organsku i čistu hranu. Vrlo korisno nakon tretmana je i uzimanje više tekućine, posebice u obliku svježe cijeđenih sokova od povrća i voća.
Ne dolazi do bitne promjene elektrolitske ravnoteže koja bi zahtijevala nadoknadu. Kod osjetljivijih osoba ako je potrebno nadoknaditi, najbrža nadoknada je oralnim putem iz hrane i pića. Idealno je iza tretmana uzeti prirodni voćni sok što će ujedno olakšati tijelu da se nosi s procesom čišćenja.

Hidrokolon terapija se provodi u razne svrhe, a jedna od njih je i zdravo mršavljenje gdje ima ulogu pomoći organizmu da sam izbalansira tjelesnu težinu. Funkcionalno i čisto debelo crijevo predstavlja preduvjet zdravom mršavljenju. Svaki višak kilograma, prvenstveno ukazuje na opterećenje i nemogućnost urednog funkcioniranja detoksikacijskih puteva. Sustav za samočišćenje je poput zupčanika, dok uredno ulijegaju jedan u drugoga, a otpad koji dolazi je u skladu s njegovim kapacitetima, sve uredno funkcionira. Unesi li se previše otpada, mehanizam za čišćenje troši silnu energiju što opterećuje, troši i iscrpljuje čitav tjelesni sustav. Posljedice su nezadovoljstvo, tromost, pojačano emocionalno prejedanje, manjak volje za kretanjem i sl. Uz hidrokolon čišćenje, može se izgubiti određeni broj kilograma, no uglavnom se ne radi o mišićnoj masi i masnom tkivu već o gubitku sadržaja iz crijeva, nakon čega organizam bolje i lakše funkcionira te mu preostaje više raspoložive energije koju može uložiti u razgradnju masnog tkiva i gubitak kilograma. Kada su detoksikacijski putevi prohodni, tada će i prehrana i tjelovježba i sve druge metode, imati snažniji učinak na regulaciju tjelesne težine.

Održavanje stanja ovisi o samoj osobi, temeljnom stanju, životnom stilu i naravno prehrambenim navikama. Često je korisno pri izmjeni godišnjih doba ponoviti čišćenje kako biste održali koristi postignute prethodnim čišćenjima.

Ako hemoroidi nisu u fazi krvarenja, može se izvoditi tretman, no ako su krvareći potrebno je pričekati. Kada se hidrokolon provodi u neaktivnoj fazi hemeroida, u praksi se pokazalo da dolazi do postepenog poboljšanja i smanjenje tegoba zbog smanjenog pritiska na dno zdjelice i boljeg tonusa crijeva.

Kako se radi o dva potpuno odvojena tjelesna sustava, nema prepreka za provođenja hidrokolon terapije za vrijeme menstrualnog krvarenja. Žene mogu imati veliku korist od tretmana za vrijeme menstruacije jer je tijelo već u prirodnom stanju čišćenja te se čišćenje utoliko pokaže još korisnijim. Ako na dan tretmana imate menstruaciju, najbolje je koristiti higijenski uložak. Mnoge naše klijentice navode da nakon čišćenja imaju smanjenje umora, grčeva i nadimanja te stabilnije raspoloženje tijekom idućih menstrualnih krvarenja. S druge strane, ako žena ima izrazito bolno ili obilno menstrualno krvarenje, u tom slučaju se ne provodi tretman nego se čeka završetak krvarenja.

Tijekom prvog i trećeg tromjesečja trudnoće, kontraindicirano je provoditi hidrokolonsku terapiju. Ako postoji jasna indikacija za čišćenjem debelog crijeva u trudnoći, smatra se da je najsigurnije vrijeme za to sredina drugog tromjesečja. Kako je svaka trudnoća različita te se radi o posebno osjetljivom razdoblju, u Origo Centru ne provodimo hidrokolonska čišćenja tijekom trudnoće. Obzirom na učestalost ovakvih upita, savjetujemo da razgovarajte sa svojim liječnikom o vašim probavnim smetnjama kako biste pokušali druga prihvatljivija rješenja tijekom trudnoće. Za vrijeme trudnoće mnoge žene pate od zatvora radi hormonalnih promjena, povećanog unosa željeza, nedostatka tjelesne aktivnosti ili kasnije radi pritiska fetusa na debelo crijevo. Kako biste ublažili tegobe s pražnjenjem, budite sigurni da prije svega uključite u svakodnevnu rutinu zdravu hranu s dosta vlakana, optimalnu hidraciju i primjerenu tjelesnu aktivnost.
Ako je porod prošao bez komplikacija, hidrokolon se može provoditi nakon dva mjeseca, naročito ako žena pati od zatvora i nedovoljnog praženjenja. Kod dojenja se hidrokolon ne provodi bez jasne indikacije i procjene stanja (npr. kada žena pati od teškog zatvora, hemoroida, narušene flore crijeva, i dr), dakle svako stanje koje negativno utječe na zdravlje žene i kvalitetu majčinog mlijeka, može imati negativan utjecaj na dijete, stoga se u takvim slučajevima hidrokolon terapija provodi. U svim drugim slučajevima (preventivnih ili estetskih razloga), savjetuje se pričekati do prekida dojenja. Žene koje imaju indikaciju za hidrokolon, a pritom doje, trebaju proći procjenu i upute za dojenje prije prve hidrokolon terapije.
Primjena hidrokolonske metode moguća je i u dječjoj dobi (uz posebno dizajnirane jednokratne spekule za djecu), no u tom slučaju mora postojati jasna indikacija te prethodna psihološka priprema djeteta od strane roditelja. Priprema treba biti primjerena starosnoj dobi djeteta te je roditelj prisutan za vrijeme postupka, osim ako se radi o djetetu zrelije dobi koje zahtjeva drugačije.
Call Now Button