Herxheimerova reakcija

Herxheimerova reakcija poznata je i pod nazivom kriza ozdravljenja, nastupa u prvoj fazi detoksikacije, a mogu je pratiti različiti simptomi. Intenzitet reakcije ovisi o nizu faktora, a njihova pojava siguran je pokazatelj da se odvijaju važni procesi eliminacije otpadnih tvari i toksina iz organizma. 

Prema primjeru prirode, organizam prolazi kroz neprekidnu regeneraciju. To je najčudesniji primjer kako se život i smrt na staničnom nivou neprestano isprepliću. Kada prevladaju degenerativni procesi, slabe regenerativni, a to je put bolesti. Detoksikacija čini zaokret na tom putu, a reakcija na čišćenje ili Jarisch – Herxheimerova reakcija, nastupa kao prirodni mehanizam koji ukazuje da se procesi u organizmu kreću u smjeru popravka ili stanične regeneracije. 

Koji simptomi prate herxheimerovu reakciju?

Reakcija čišćenja u početnoj fazi detoksikacije organizma može se očitovati kroz gubitak apetita, nedostatak energije, mučninu, osip, pojačanu žeđ, glavobolju, zatvor ili proljev (ovisno o metodama kojima se pokreće detoksikacija), oticanje limfnih čvorova, bolove u zglobovima i mišićima, povišenu temperaturu, nemir i razdražljivost. 

Pored toga, rjeđe se može pojaviti bol u pojedinim organima, ovisno o organizmu i toksičnoj opterećenosti, vrsti patogena i organu u kojima se nalaze patogeni. Jedan od razloga zbog kojeg dolazi do reakcije je izbacivanje bakterija koje ispuštaju endotoksine. Također, kroz puteve eliminacije, oslobađaju se i kemikalije, gljivice i paraziti dok candida i paraziti tijekom tog procesa započinju trunjenje što nakratko može produljiti i pojačati reakciju. Kada je riječ o herxheimerovoj reakciji, simptomi zaista mogu biti raznoliki i svaka ih osoba može osjećati drugačije.

Koji faktori utječu na intenzitet Herxheimerove reakcije?   

Odnos između toksičnog materijala i signala koje tijelo šalje u procesu čišćenja je proporcionalan  – što je toksičnog materijala više, reakcija će biti jača. To znači i da se svi simptomi koje osoba ima prije pokretanja procesa detoksikacije, mogu spontano pojačati tijekom prve faze čišćenja. U većini slučajeva su ovi simptomi kratkog trajanja i ne traju duže od tri do sedam dana, ovisno o toksičnom opterećenju organizma.

Kada čišćenje uzrokuje uništavanje bakterija velikih razmjera, oslobađa i značajna količina endotoksina unutar organizma pa je za pretpostaviti i da je herxheimerova reakcija tada jača. Primjer, recimo da je toksična opterećenost nečijeg organizma do 30% (mjeri se od 0-100 %, tolerancija je 10% i to se smatra urednom vrijednošću jer organizam nije statičan nego se neprestano odvija niz procesa) herxheimerova reakcija najčešće potpuno izostaje.

Dakle, toksična opterećenost i sposobnost organizma da neutralizira i eliminira toksine, znatno utječe na pojavu i intenzitet herxheimerove reakcije. Optimizacija detoksikacijskog kapaciteta u svakodnevnom životu, osigurava izostanak herxheimerove reakcije i/ili će reakcija biti blaga i kraćeg trajanja.

Kako upravljati intenzitetom herxheimerove reakcije?

Jedno od najvažnijih pravila detoksikacije glasi; ako se s jedne strane čišćenje potiče, s druge putevi moraju biti prohodni. Tako npr., ako je organizam ili neki od organa ili tjelesnih sustava tijekom procesa detoksikacije u energetskom ili nutritivnom deficitu, u tom slučaju je čišćenje nužno podržati odgovarajućim tretmanom ili ciljanom suplementacijom (terapija uvijek mora ciljati rasterećenje najopterećenijeg sustava u organizmu kako bi se nadzirala i minimalizirala herxheimerova reakcija). 

Ako ipak reakcija postane intenzivnija, čišćenje se može podržati ili usporiti ciljanom suplementacijom ili pomoći oslobađanje toksičnih tvari kroz najveći eliminacijski kanal – debelo crijevo, pomoću hidrokolon terapije ili pak primijeniti kućni klistir, kako bi se rasteretio i kontrolirao intenzitet eliminacije toksina kroz detoksikacijske puteve. Ovo je posebno važno za osobe koje prakticiraju duži post gdje prlikom prestanka uzimanja hrane, prestaje i refleks pražnjenja debelog crijeva. Stoga je tu važno pomoći osloboditi sadržaj iz debelog crijeva.

U takvim periodima važno je uzimati dovoljno svježe vode i svježe cijeđenih sokova, uključiti kupke od blata ili soli, uključiti laganu šetnju i istezanje koje također može biti korisno, no važno je i nastojati više vremena provoditi u druženju sa samim sobom kako bi se svjesno upravljalo energijom organizma i utrošilo raspoloživu energiju na bitne procese koji su u tijeku.   

Imate li dodatnih pitanja o optimalnoj detoksikacijskoj strategiji u odnosu na vaše stanje, pošaljite upit putem obrasca web stranice ili nazovite na tel 01 888 726

Prijavite se na Origo vijesti

Pratite novosti i primjenjujete praktične alate za unaprijeđenje zdravlja i životnih navika. Prijavite se vašom e-mail adresom.

Call Now Button