Dvotjedni jelovnik za anticandida dijetu

Gljivice se hrane ugljikohidratima. U ugljikohidrate spadaju šećeri, škrob i vlakna. Vlakna su neprobavljiva, što znači da ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to čine šećeri i škrob. Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos ugljikohidrata. Smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obrok bi se trebao sastojati od proteinskog djela (meso, riba, jaja) i povrća uz masnoće u kojoj se priprema hrana.


Anticandida dijeta koja isključuje šećere i bijelo brašno ali sadrži brašno cjelovitih žitarica, rižu i sl. nije potpuno učinkovita jer se sve žitarice sastoje od škroba koji je čista glukoza. Obroci bi trebali biti raznovrsni i nije ih dobro ponavljati više dana za redom.

Opće prehrambene smjernice kod prekomjernog rasta candide


Hrana koju je potrebno izbaciti za vrijeme trajanja anticandida dijete

  • namirnice koje sadrže šećer i sve ugljikohidrate
  • sokovi, alkoholna pića, ocat, kava i crni čaj
  • sve žitarice i sve mahunarke (grahorice)
  • sve vrste voća i sušeno voće
  • krumpir, gljive i korjenasto povrće (cikla, mrkva i sl.)
  • mlijeko i mliječni proizvodi (osim domaćeg kefira, jogurta i maslaca)
  • kvasac, margarin i kupovni umaci (kečap, majoneza)
  • suhomesnati i konzervirani proizvodi jer sadrže glutaminate, nitrite …
  • mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca
  • industrijske prerađene namirnice svih vrsta
  • rafinirana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)

Hrana koja je dopuštena za vrijeme trajanja anticandida dijete

  • sve meso, iznutrice i domaće sušeno meso (slanina, pršut i kobasice)
  • sve povrće koje raste iznad zemlje (osim gljiva)
  • riba i ostala hrana iz mora
  • lakto-fermentirane namirnice (domaći kefir, jogurt i domaći kiseli kupus)
  • jaja (domaća) i masti (maslac, pileća, pačja, goveđa i svinjska mast)
  • hladno prešana ulja – kokosovo, maslinovo, laneno i sezamovo ulje
  • luk, češnjak, đumbir, kurkuma, začinsko bilje
  • limun, avokado i zelene jabuke (granny smith)
  • juhe od kostiju – mesne, kokošje, riblje i juhe od povrća
  • smoothie – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća
  • orašasti plodovi i sjemenke u malim količinama, osim kikirikija
  • kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, nezaslađeni kakao prah, stevija
  • voda, biljni čajevi, limunada

Nakon što prođete dijetu i preko testova provjerite trenutačno stanje, postepeno vraćajte neke od namirnica u prehranu (korjenasto povrće, voće, mliječne proizvode).

Zamjena za određenu hranu


Brašno se može zamijeniti svježe mljevenim orašastim plodovima i sjemenkama, kokosovim brašnom i psyllium praškom. Mliječne proizvode najbolje je izbaciti jer se oni dobivaju drugačijim postupkom, a ne prirodnom fermentacijom kao kefir koji je dozvoljen. Procesom fermentacije se teško probavljivi sastojci iz mlijeka (laktoza i kazein) razgrađuju. Zamjenu za mlijeko može se raditi od mljevenih badema. Kao zamjenu za krumpir mogu se koristiti miksani karfiol ili brokula, a umjesto tjestenine mogu se narezati rezanci od tikvica ili patlidžana. Hranu je najbolje pržiti na maslacu ili još bolje na svinjskoj masti koja sadrži oleinsku kiselinu, vrlo zdravu masnu kiselinu koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim razinama lošeg kolesterola. Kruh se može peći od mljevenih orašastih plodova i sjemenki (sezamove i lanene sjemenke, bademi, lješnjaci..) Salate se mogu raditi od dozvoljenih ulja s malo soli i sokom od limuna umjesto octa.

Neke osobe ne raspoznaju glad od žeđi, ako niste sigurni pokušajte prvo s vodom. Anticandida režim prehrane ne ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Jedite kad god osjetite glad i jedite koliko treba dok ne osjetite da ste siti. Namirnice koje bi trebalo obavezno uvrstiti u prehranu za vrijeme trajanja anticandide dijete su kokosovo i maslinovo ulje, češnjak, domaći kefir, kiseli kupus i alge.

Izazov antikandida dijete 


Nema potrebe da se za vrijeme antikandida protokola gladni ili da se odričete hrane, potrebno je samo praviti mudre prehrambene izbore. Znamo da je izazov prijeći na anticandida dijetu,  stoga smo svima vama koji ste krenuli u borbu s ovom upornom gljivicom, odlučili priskočiti u pomoć. U nastavku vas čeka opći antikandida jelovnik za dva tjedna, tako da vam ipak ovi prvi gorki dani prođu sa što manje stresa.

U početku će možda biti malo teže, postoje krize, gljivica traži šećer, ali ne dajte se obeshrabriti, ipak ste vi ti koji imate moć, i vi pravite izbore. Uživajte u hrani na posve drugačiji način. Želim vam lak put uz obilje boja, okusa i finih zdravih mirisa – dobar tek 🙂

Primjer 1

  • Doručak – domaći kefir sa svježe mljevenim lanenim sjemenkama
  • Ručak – pečeni odrezak s kiselim kupusom
  • Večera – kuhana piletina sa salatom od sezonskog povrća

Primjer 2

  • Doručak – krastavac na salatu s domaćim jogurtom, češnjakom i peršinom
  • Ručak – musaka od mljevenog mesa i patlidžana
  • Večera – plava riba s pirjanim povrćem po izboru i maslinovim uljem

Primjer 3

  • Doručak – smoothie od povrća po želji sa zelenom jabukom (granny smith)
  • Ručak – oslić pečen u foliji s lukom i kuhani špinat s lukom, češnjakom i limunovim sokom
  • Večera – paprika, rajčica, tikvica i luk lagano poprženi na maslinovom ulju (polusirovo)

Primjer 4

  • Doručak – omlet od jaja s paprikom i domaćim špekom/slaninom
  • Ručak – ražnjići s roštilja od puretine i/ili druge vrste mesa s povrćem (paprika,patlidžan, luk) uz miješanu salatu s dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka
  • Večera – juha od kostiju i meso po želji s dozvoljenim povrćem bez rezanaca

Primjer 5

  • Doručak – kefir, tvrdo kuhana jaja i šnita kruha (samo od sjemenki, bez žitarica)
  • Ručak – lagano dinstane žute mahune na malo crvenog i bijelog luka
  • Večera – jetrice dinstane na luku i posipanim češnjakom

Primjer 6

  • Doručak – kajgana s brokulom i salata od rajčice s peršinom
  • Ručak – oslić i pire od karfiola (kuhani karfiol izmiksati i dodati domaći maslac)
  • Večera – pureći odrezak naglo izdinstan na masti i vodi, zelena salata

Primjer 7

  • Doručak – kefir sa psylliumom
  • Ručak – pečeni šaran s pirjanim povrćem (paprika, luk, rajčica, tikvica)
  • Večera – kuhana jaja i domaća šunka/slanina sa šnitom kruha od orašastih plodova i sjemenki

Primjer 8

  • Doručak – tortilja od mljevenih sjemenki sa zelenom salatom, rajčicom, bijelim lukom i uljem od konoplje, meso po želji
  • Ručak – dinstano povrće (paprika, luk, poriluk, rajčica, tikvica) s piletinom
  • Večera – brzo dinstano mljeveno meso (začini po želji) sa zelenom salatom začinjeno s malo soli, sokom limuna i uljem konoplje

Primjer 9

  • Doručak – tvrdo kuhana jaja s domaćom šunkom i rajčica na salatu
  • Ručak – svinjski odrezak sa zelenom salatom
  • Večera – juha od junetine i kosti bez rezanaca sa zelenom salatom

Primjer 10

  • Doručak – kefir sa psylliumom, a nakon 2h zelena jabuka (granny smith)
  • Ručak – pečena piletina sa salatom od rajčice, luka, krastavaca i paprike
  • Večera – kuhani kelj s bijelim lukom + teleća šnicla kuhana na vodi, a zapečena na svinjskoj masti

Primjer 11

  • Doručak – jaja na maslacu + kefir
  • Ručak – saft s mljevenim mesom i više vrsta povrća sa začinima (kurkuma, bosiljak, papar, sol, majčina dušica)
  • Večera – lignje sa zelenom salatom

Primjer 12

  • Doručak – tuna i rajčica
  • Ručak – blitva kuhana s pečenom teletinom
  • Večera – lagani omlet s povrćem (luk, češnjak, paprika, tikvica) sa zelenom salatom

Primjer 13

  • Doručak – dvije zelene jabuke (granny smith)
  • Ručak – dinstane juneće kockice za gulaš + kiseli kupus
  • Večera – kajgana s purećim odreskom i zelenom salatom

Primjer 14

  • Doručak – kefir s lanenim sjemenkama
  • Ručak – ćevapi s lukom i sezonska salata
  • Večera – pljeskavica s pireom od karfiola i maslacem + salata od krastavaca s kefirom, bijelim lukom i peršinom

Između obroka ako osjetite glad pojedite nešto konkretno ili samo uzmite jednu zelenu jabuku, a možete i grickati lješnjak, badem, suncokretove sjemenke, važno je samo da ste umjereni. I za kraj jedan jednostavan i brzi recept kad vas uhvati želja za slatkim.

Raffaello kuglice

Vrijeme pripreme: 15 min.

  • 1 čaša kokosovog brašna
  • ½ čaše kefira ili probiotskog jogurta
  • domaćeg maslaca po želji tako da se ljepše topi u ustima
  • 5-7 kapi stevije
  • 5-6 mljevenih badema ili lješnjaka da se lakše napravi smjesa
  • 5-10 cijelih lješnjaka za punjenje kuglica (ovisno o njihovoj veličini)

Prvo stavite u zdjelicu kokosovo brašno i dodajte kefir ili jogurt ovisno za što se odlučite, potom dodajte steviju. Maslac je za vrijeme pripreme na sobnoj temperaturi tako da se lakše stopi sa smjesom. Kada ste sve sastojke dobro promiješali možete početi raditi kuglice. Nakon što ih napravite, uvaljajte ih još jednom u kokosovo brašno i uživajte.

Ako su vam ove informacije bile korisne, podijelite ih s vašim prijateljima.

Odlučni se promijeniti životni stil?

Postanite aktivni partner u unapređenju vlastitog zdravlja i dogovorite svoje prve konzultacije u Origo Centru

Prijavite se na Origo vijesti

Pratite novosti i primjenjujete praktične alate za unaprijeđenje zdravlja i životnih navika. Prijavite se vašom e-mail adresom.

Call Now Button