Prvi specijalizirani centar za holističku detoksikaciju

Život bez alergija

Životni stil ima utjecaj na sve lošije navike suvremenog čovjeka, a organizam tada nema drugog izbora osim pojačati signale u znak da je unutrašnja ravnoteža organizma ozbiljno narušena. Stoga, može se reći da je porast alergijskih oboljenja usko vezana za suvremen način života. Smatra se da od najčešćeg oblika respiratorne alergije – alergijskog rinitisa, pati oko 30% Europljana od kojih polovica njih ima vrlo ozbiljne simptome.

Bilo da patite od respiratornih ili prehrambenih alergija, korijen njihova nastanka je isti – pretjerana reakcija imunološkog sustava u doticaju s alergenom. Izbjegavanje alergena zahtjeva prilagodbu životnog stila, a to obično znači uskraćivanje određene hrane i izbjegavanje odlazaka u prirodu. Olakšavanje raznim preparatima čest je i najlakši izbor osoba koje pate od alergijskih reakcija, no nije trajno rješenje. Danas se smatra se da je jedan od najučinkovitijih liječenja alergija očistiti mjesto boravka od alergena koji izazivaju reakciju, te izbjegavati mjesta koja takve alergene sadržavaju.

Međutim, postoji li drugi izbor? Može li čišćenje vlastite unutrašnjosti umjesto čišćenja vanjskog mjesta i izbjegavanja, donijeti rezultate? Razumjeti mehanizme zbog kojih dolazi do alergijske reakcije, znači pola rješenja.

Mehanizmi alergijskih reakcija

Organizam će gotovo uvijek na ovaj ili onaj način dojaviti kada neravnoteža unutrašnje sredine za njega postane nepodnošljiva, odnosno kada dođe do preopterećenja u odnosu na njegovu sposobnost i kapacitet da to neprimjetno riješi. Neće odustati, borit će se i iscrpljivati kako bi popravio štetu, pa čak i u slučaju kada to ide na njegovu vlastitu štetu. Čovjek će za to vrijeme, osjećati određene simptome, kod alergije to će biti dobro poznato curenje iz nosa, kihanje, svrbež kože, osip pa sve do jačih simptoma i tegoba.

Prema holističkoj detoksikaciji, alergije su povezane ponajviše s jetrom i debelim crijevom. Crijevo je najveći imunološki organ. Kod slabe funkcije debelog crijeva ono postaje propusno za većinu tvari koje tada završavaju u krvi. Stoga, disbalans crijevne mikroflore može rezultirati autoimunološkim bolestima i gastrointestinalnim poremećajima koji utječu na zdravlje cijelog organizma.

Brojni su faktori koji mogu narušiti tu finu ravnotežu imunološkog sustava. Njegova je zadaća u prvom redu da zaštiti organizam od stranih egzogenih čimbenika/antigena (virusi, bakterije, toksini...),te osigura zaštitu od napada vlastitog organizma- endogenih antigena, nastalih kao produkt metabolizma stanica ili uslijed infekcije u tijelu. Ako je imunološki sustav van ravnoteže, to znači da je nefunkcionalan te dolazi do neprepoznavanja antigena što dovodi do lakših ili težih poremećaja. Prema dosadašnjim istraživanjima, smatra se da do imunološke neravnoteže dolazi zbog gubitka aktivne tolerancije na antigensko prepoznavanje zbog čega dolazi do promijenjenih reakcija imunološkog sustava.

Može se zaključiti da je prije nego li je nastupila neravnoteža imunološkog sustava i gubitka aktivne tolerancije na antigensko prepoznavanje, prethodila neravnoteža i u ostalim sustavima u organizmu. Do unutarnje neravnoteže organizma dolazi zbog načina života i povećanog uvoza antigena, a to znači da je organizam prije nego li je narušena imunološka regulacija djelovao pod opterećenjem, što je rezultiralo povećanjem endogenih antigena. U toj navali zapljuskivanja antigena dolazi do poremećaja regulacije imunološkog sistema. Jednako kako čovjek ne može piti iz tri čaše odjednom, tako organizam ne može ići preko svojih kapaciteta i vlastitog sustava za samoodržavanje i samočišćenje.

Jetra pak, koja je dio sustava za samočišćenje, postaje preopterećena prije nego dođe do narušene regulacije imunološkog sustava, što osoba osjeća kroz simptome poput kroničnog umora, boli, probavnih tegoba, raznih upala, sezonskih alergija, osjetljivosti kože i brojnih drugih popratnih pojava. Stoga, promjenom percepcije možemo zaključiti da alergije kao i druge tegobe nastaju uglavnom zbog unutrašnje toksičnosti, koja kada preraste kapacitete vlastitog organizma dolazi do poremećaje regulacije najvažnijeg sustava obrane – imunološkog sustava. Prema tome, alergije su ništa drugo negoli velika toksična oštećenja.

Povratak unutarnje ravnoteže

U prvom redu nužno je osigurati organizmu dovoljne energetske zalihe kako bi, kada za to postane spreman mogao pokrenuti, ubrzati i uravnotežiti vlastiti sustav za samočišćenje. Istovremeno, nužno je smanjiti uvoz toksičnih tvari te dozirano povećavati izvoz toksičnog otpada kroz eliminacijske kanale - kožu, debelo crijevo, pluća i bubrege te postepeno krenuti ka postizanju ravnoteže.

Korekcija prehrane za vrijeme čišćenja je od velike pomoći. Na probavu odlazi velik dio energije, stoga u tom periodu valja izbjegavati alergenu hranu dok se tijelu ne omogući da izbaci većinu nakupljenih viškova. Čest je primjer da se nakon nezdravog obroka tijelo opterećuje što rezultira iznenadnim umorom i padom energije, istovremeno zbog preraspodijele energije, onemogućeno je kontinuirano čišćenje tijela od toksina.

Čišćenje organizma najbolja je priprema za alergijske sezone te vidno smanjuje osjetljivost i alergijske reakcije, poboljšava se probava i vraća unutarnja ravnoteža. Tijekom provođenja procesa detoksikacije naučit ćete i kako urediti i održavati vlastiti prirodni ciklus detoksikacije i retoksikacije u ravnoteži, te mnoštvo korisnih informacija kako pridonijeti zdravlju sebe i svoje obitelji.

Imate li dodatnih pitanja ili želite započeti s programom čišćenja - kontaktirajte nas.

Kontaktirajte nas